A A

Pieterman

De kleine pieterman behoort tot de giftigste dieren van Europa en komt voor in de Noordzee. De baarsachtige vis graaft zich in onder het zand. Alleen de stekels, die in verbinding staan met een gifklier, komen daarbovenuit. Wie op zijn stekels trapt, kan pijnlijk gewond raken. Zonder behandeling kan de pijn maandenlang aanhouden.

Wat stel je vast na een steek van een pieterman?
Felle pijn, zwelling en roodheid rond de steekplek, een aantal wondjes op een rij, soms kan het gestoken lichaamsdeel nauwelijks bewogen worden en soms: hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.

Wat doe je na een steek van een pieterman?
Dompel de plek twintig minuten onder in heet water. Zo heet als verdragen kan worden. Het gif bestaat uit eiwitten die bij temperaturen boven de 40 graden afgebroken worden. indien geen heet water, spoel dan met zeewater of gebruik een hotpack of coldpack. Verwijder eventuele reststekels met een pincet. Bel bij een ernstige allergische reactie 112.

Actueel

08/07

Pieterman

De kleine pieterman behoort tot de ...

Lees meer
26/06

Wat u kunt doen bij warmte

Op onderstaande pictogram is te lez...

Lees meer
06/06

Kijksluiter

Kijksluiter is een bibliotheek van ...

Lees meer